Trekkertrek Koudekerk a/d Rijn

Bike Totaal van der Post

Even buurten

Fietsen! Heel veel bezoekers komen gelukkig op de fiets. Dat bracht ons op het idee om eens langs te gaan bij de plaatselijke fietsenmaker. Dat is Bike Totaal van Van der Post.
Tot 2016 in Koudekerk a/d Rijn gevestigd, nu in Hazerswoude-Rijndijk.
De nieuwe winkel met werkplaats is gevestigd in het voormalig gebouw van de bibliotheek en de Rabobank.
Wij hadden een afspraak met Andre van der Post, de neef van de vorige eigenaar Leo van der Post.

Ontstaan

Begin jaren ‘60 is Leo van der Post in een schuur aan de Dorpsstraat in Koudekerk a/d Rijn begonnen met bromfietsen repareren. Zijn vader Chris van der Post handelde in bloemen, auto’s, bromfietsen en motorfietsen. Even verderop was een fietsenzaak van Franken, deze heeft Leo overgenomen en nog heel lang is daar de showroom geweest.

 

In 1991 heeft Leo de winkel uitgebreid tot 1000m2. In 2001 kwam er opvolging in de personen van Arjan de Jong -sinds 1988 werkzaam bij Van der Post Tweewielers- en de neef van Leo: Andre van der Post. De jongens wilden meer ruimte, óók door toename van de verkoop van elektrische fietsen. Die ruimte vonden ze naast het voormalige gemeentehuis van Rijnwoude. In 2016 zijn ze verhuisd naar de nieuwe locatie met 1500m2 in Hazerswoude-Rijndijk. Deze locatie ligt centraler dan de oude locatie, er is meer aanloop van winkelend publiek. De winkel nodigt ook uit om even binnen te stappen.

Tegenwoordig

Na 50 jaar wordt er sinds 2014 niet meer aan brommers en scooters gesleuteld en worden deze ook niet meer verkocht. De elektrische fiets is een waardige opvolger. Andre denkt dat de fiets binnen 20 jaar 80% elektrisch wordt ondersteund. De kinderfiets, mountainbike en racefiets blijven ook in trek. Sinds een paar jaar is de regeling “fiets van de zaak” afgeschaft. Hierdoor worden er ook minder gewone fietsen verkocht.

Bike Totaal van der Post is een leerbedrijf voor o.a. commercieel-/ technisch management en de opleiding Fiets- en bromfietstechniek. Deze opleiding kan gevolgd worden in Den Haag en Nieuwegein. De werkplaatsmedewerkers en parttimers worden regelmatig bijgeschoold o.a. voor de E-bikes. Er komen ook regelmatig leerlingen voor een snuffelstage.

In de winkel is ook ruimte om sleutels bij te maken, deze machine is overgenomen van de opgeheven winkel van “Holland” uit Hazerswoude-Rijndijk. Schaatsen kan je ook laten slijpen, dit is van vroeger uit. Vroeger was het in de winter niet zo druk en nam de plaatselijke fietsenmaker er als bijwerk iets bij. Dat was o.a. schaatsen verkopen en tevens slijpen of vuurwerk verkopen. Vuurwerk heeft Van der Post nooit verkocht, de schaatsen zijn wel gebleven.

Naast dit alles wordt er service verleend aan de fietsen. Alles wat met fietsen te maken heeft kan je vinden bij Van der Post: van fietsbel tot home- en cross-trainers, fietskleding en een fietsverzekering afsluiten. Ook wordt er een uitgebreide zadelmeting gedaan bij aanschaf van een nieuwe fiets.

Bike Totaal Van der Post waardeert diverse plaatselijke verenigingen en sportclubs door deze te sponsoren, zo ook vanaf het begin met een advertentie in het Trekkertrek programmaboek.

Wij hopen dat ze dit nog jaren mogen blijven doen.