Trekkertrek Koudekerk a/d Rijn

De Potloodventers

Ja ja, ze bestaan nog. Oude mannetjes die de situatie behoorlijk op de kop kunnen zetten als ze met hun potloden voor de dag komen.

Deze broers zijn zich echter van geen kwaad bewust. Natuurlijk zijn ze vies, oud en gefrustreerd, maar dat wil nog niet zeggen dat ze met foute plannen rond lopen. In tegendeel zelfs. Deze verlegen mannen zijn sociaal, humoristisch en de goedheid zelve. Hun beroep, als venters van hele mooie potloden, is natuurlijk niet meer van deze tijd. Internet heeft ook hier, na vijf generaties, een einde gemaakt aan een prachtig familiebedrijf. De vroeger zo vlijtige verkopers zijn nu uitgewerkt. Ze wonen in hun ouderlijk huis. Zijn nog steeds vrijgezel en leven voor de drank, de sigaren en de mooie vrouwen. Het pensioentje is klein en de broers besluiten dan ook zo af en toe nog eens de straat op te gaan. Met koffers vol potloden trekken ze dan wat schuchter door de straten en de parken. De verkoop gaat doorgaans slecht. Toch is er dan ’s avonds dat tevreden gevoel, wanneer ze die dag weer aan vele belangstellenden (?) hun potloden hebben mogen laten zien.

Hun verrassende verkooptechniek zorgt veelal voor veel opschudding. De komische interactie met het publiek gaat als een lopend vuurtje rond. Er zal dan ook nog lang over worden nagepraat.